Ieri, 6 martie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a participat la ceremonia oficială de semnare a contractelor de grant pentru educație și sănătate oferite de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului de Conferințe ,,Summit Events”.

Ministrul Monica Babuc a mulțumit Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova prin proiectele „Kusanone” care contribuie la reabilitarea infrastructurii și ameliorarea condițiilor de învățământ din școli și grădinițe. Oficialul a apreciat colaborarea eficientă cu partenerii niponi şi pe segmentul implementării proiectelor de mobilitate academică și a cooperării inter-universitare, realizării în comun a proiectelor științifice, lansării cu sprijinul Ambasadei Japoniei la Chișinău a primei biblioteci mobile pentru copii, activităţile întreprinse în colaborare cu Fundația pentru Relații moldo-japoneze. În context, ministrul Monica Babuc a îndemnat instituțiile de învățământ, de cultură și nu doar să aplice la programul de granturi ,,Kusanone”.

Astfel, în anul 2018, în domeniul educației vor fi implementate 3 proiecte în valoare de 174 599 USD. De primul proiect – Îmbunătățirea mediului de învățământ la grădinița pentru copii cu deficiențe de vedere, în sumă de 100 795 USD, care presupune  renovarea ferestrelor, ușilor și acoperișurilor va beneficia Organizația non-guvernamentală ,,Curcubeul”. Un proiect ,,Kusanone” în valoare de 34 725 USD va obține grădinița din satul Căpriana, r-nul Strășeni. Proiectul prevede dotarea instituției cu echipamente moderne pentru bucătărie și spălătorie. Cel de-al treilea proiect în sumă de 39 079 USD va merge către Liceul Teoretic ,,Constantin Stere” din mun. Soroca și va contribui la renovarea blocurilor sanitare și a lavoarelor de la cantine.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada anilor 2010-2012 în domeniul educației au fost implementate 3 proiecte în valoare de circa 185 mii USD care au contribuit la reabilitarea infrastructurii școlii din  s. Hîrtopul Mare, r-nul Criuleni, Gimnaziului nr. 93 din Gratiești și a Școlii primare din satul Lozova, r-nul Strășeni, precum și proiectul - Ameliorarea mediului sanitar şi educaţional în instituţia de învăţământ din satul Ecaterinovca, în sumă de 79.102 USD.

În anii 2016-2017 un alt proiect Kusanone a fost implementat în instituția specializată grădinița-creșă nr. 12 din mun. Bălți. Proiectul, în valoare de 84 831 USD a avut drept scop  îmbunătățirea condițiilor de învățământ în şcoală, fiind schimbate uşile şi acoperişul, dar și procurate computere speciale pentru copiii cu deficiențe de văz.

Menționăm că beneficiari ai proiectelor ,Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, în anul 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.