Cristina este o tânără tenace, comunicativă şi receptivă. Fiind originară din municipiul  Soroca, a absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, obținând o diplomă de studii la specialitatea Asistența Socială. După finisarea studiilor, s-a întors acasă pentru a-şi găsi un loc de muncă.

„Cea mai mare problemă cu care se confruntă tinerii când merg la angajare, este lipsa experienței de muncă. Angajatorii caută specialiști care deja au activat în domeniu şi cunosc bine lucrul, ei nu doresc să piardă timpul cu tineri absolvenți, care încă nu s-au specializat”, explică Cristina. 

Pentru a-şi putea asigura un trai decent familiei sale, Cristina a început să participe la diverse convorbiri cu potențialii angajatori şi să caute soluții eficiente pentru a se angaja cât mai curând. „Am avut norocul de a mă angaja destul de repede, spre deosebire de alţi tineri, înlocuind o doamnă care plecase în concediul de maternitate”, ne mărturisește Cristina. La moment, Cristina este angajată în calitate de operator la Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”.

Cerințele angajatorului sunt obișnuite: să fie prezentă la locul de muncă zilnic, să dețină cunoștințe în domeniu şi să fie o persoană comunicabilă, deschisă, amabilă, să deservească clienții la un nivel fără a face diferențiere între ei şi să-şi mențină spaţiul de lucru bine aranjat şi curat.

„Mi-a fost ușor şi m-am integrat destul de repede la locul meu de muncă, pentru că primesc satisfacție de la ceea ce fac, îmi place să comunic cu oamenii şi să le provoc buna dispoziție și zâmbetul. Mă strădui ca lucrul pe care-l realizez să fie pe placul oamenilor, atunci când ei pleacă satisfăcuți de calitatea serviciilor oferite de mine, eu mă simt împlinită”, ne împărtășește Cristina.

Pentru a presta serviciile la un nivel înalt, Cristina în timpul perioadei de probă a depus stăruință pentru a înțelege mai bine specificul profesiei. În acest scop, ea a fost susținută cu o  bursă pentru stagiul profesional oferită în cadrul proiectului „Serviciul de formare şi integrare pe piaţa muncii a tinerilor”, implementat de Centrul DACIA, susținut financiar de Fundația Guvernului și Societății Civile a Principatului Liechtenstein (LED) în Republica Moldova.

„Centrul DACIA m-a ajutat foarte mult, oferindu-mi acest sprijin financiar, care mi-a fost de mare folos. Datorită acestuia am reușit să mă încadrez în câmpul muncii. Proiectul dat este binevenit şi este de mare folos pentru tinerii din municipiul Soroca, ajutându-îi să identifice un loc de muncă mai ușor şi susținându-i atât moral, cât şi financiar”, precizează tânăra. 

Beneficiara proiectului îndeamnă toți tinerii să fie încrezuți în sine, să dea dovadă de responsabilitate, să fie prietenoși, deschiși spre colaborare şi să nu cedeze în fața obstacolelor, căci, indiferent de situație există mereu o modalitate de soluționare a acestora cu izbândă. 

Proiectul “Suport pentru  integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii-FOCUS III” este implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut financiar de Fundația Guvernului și Societății Civile a Principatului Liechtenstein (LED) în Republica Moldova.