În perioada 15-19 mai 2018, a avut loc primul trening cu tematica „Bunăstare socială durabilă”, activitate realizată în cadrul proiectului “Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii – FOCUS III”, la care au participat 15 tineri absolvenți ai Colegiului ”Mihai Eminescu” și Colegiul ”Nicolae Botgros” din Soroca.

Training-ul a avut scopul de a forma abilităţile şi competenţele necesare tinerilor în planificarea carierei, cu accent deosebit pe procesul de identificare a unui loc de muncă şi particularitățile obţinerii unui job. În cadrul activității, au fost abordate teme actuale pentru tinerii care își doresc să se integreze profesional pe piața muncii.

Prezentarea la un interviu de angajare, completarea unui CV și a scrisorii de intenție ar fi printre principalele abilități, pe care au reușit viitorii specialiști să le deprindă în urma participării la activitate. Tinerii au menționat faptul că materialul expus a fost ușor de asimilat și de implementat în practică. Ciobanu Tudor, absolvent în acest an, a Colegiului „Mihai Eminescu”, a precizat că acest training este o oportunitate pentru tinerii care doresc să se angajeze în câmpul muncii. Aici am învăţat cum se scrie corect un CV şi o scrisoare de intenție, actele necesare când mergi la un angajator. Tot în cadrul acestui training am aflat care sunt cele mai căutate profesii pe piața muncii, aceasta este o informație bună în alegerea profesii pentru cei care vor să plece la studii. Aici am acumulat cunoștințele necesare pentru angajare, a menționat Tudor.

Mi-a plăcut foarte mult acest training şi mi-a oferit doar emoţii pozitive, o doză în plus de zâmbete. Aici am învăţat să-mi apreciez calităţile şi să-mi identific atu-urile. Am aflat cum să scriu o scrisoare de intenţie cu un conţinut corect, cum să elaborez un CV şi care sunt cele mai reuşite răspunsuri în dialogul cu angajatorul, a menționat Ungurean Maria, participantă la trening.

Am elaborat un plan de activitate pînă la angajare şi am desfăşurat diverse activităţi care au contribuit la dezvoltarea abilităţilor mele de comunicare. Pe viitor această informaţie o să mă ajute foarte mult la angajarea în câmpul muncii. Acest training merită nota 10, a spus Beşliu Nina, studentă la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”.

În cadrul training-lui, a fost organizată o întâlnire cu specialistul AOFM din Soroca, Direcția de Învățământ Soroca și Direcția de Asistență Socială, care au realizat o prezentare a ofertelor de angajare.

Reprezentanții instituțiilor invitate au prezentat participanților despre condițiile şi procedura de angajare, responsabilitățile angajatului și alte informații, pe care trebuie să le cunoască orice tânăr care este în căutarea unui loc de muncă. Pe lângă acestea, tinerii au elaborat un plan de carieră personal, în care au inclus scopurile și obiectivele lor, și pașii concreți pe care trebuie să-i parcurgă pentru o anumita perioadă de timp.

Trebuie de menționat faptul că după finalizarea training-ului, tinerii vor fi asistați în continuare de către echipa proiectului pentru identificarea unui loc de muncă, inclusiv vor primi asistența necesară în procesul de angajare și menținerea la locul de muncă.

Proiectul ”Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii-FOCUS III”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut financiar de către Fundația LED Moldova Fundația Servicii de dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova și cu contribuția la nivel local din partea Consiliului Raional Soroca și Primăriei Municipiului Soroca, care are drept obiectiv general de a contribui la integrarea profesională a tinerilor cu șanse limitate de angajare în câmpul muncii din localitățile raionului Soroca.