Astăzi a avut loc evenimentul de inaugurare a bibliotecii stradale din parcul ”Mihai Eminescu”, care a fost vandalizată în martie 2017. La eveniment au participat tineri, reprezentanți ai administrației publice locale și instituțiilor de învățământ, care au asistat la momentul de tăiere a panglicii roșii și la primirea primelor donații de carte pentru aceasta.

Natalia Cojocari, Specialist Principal în Problemele Tineretului în cadrul Primăriei municipiului Soroca, a menționat faptul că este o datorie a fiecărui cetățean de a păstra biblioteca într-o stare bună și de a o utiliza conștiincios.

“După părerea mea, inițiativa este ideală și extraordinară pentru tânăra generație din Soroca. Sper ca tinerii să respecte cerințele de utilizare și să manifeste recunoștință pentru acest lucru mare pentru oraș”, ne-a împărtășit opinia sa despre eveniment, Babici Stela, Director Executiv al Centrului DACIA, care a adus la acest eveniment o carte, pe care, speră că o vor îndrăgi toți cei care vor avea norocul s-o ia în mâină.

Mulți din cei care au venit la eveniment au lăsat cărți noi, dar și mai vechi, scrise de scriitori cu renume internațional, dar și cărți de specialitate, ori din diverse domenii, precum sport sau artă. “Cred că biblioteca se va bucura de succes în rândul tinerilor, în special din partea celor care prețuiesc cartea și citesc. La sigur voi apela și eu la ea, pentru că îmi place să citesc”, a spus Babici Mădălina, Președinta Consiliului Raional de Tineret Soroca.

Biblioteca stradală a fost reparată cu suportul direct al tinerilor voluntari ai Centrului DACIA, care în luna decembrie au organizat ”Malanca 2017”, banii colectați la această activitate au fost direcționați pentru reparația bibliotecii stradale.

Vă reamintim că în anul 2016 la data de 1 aprilie, la inițiativa Consiliului Local al Tinerilor, au fost inaugurate două biblioteci stradale amplasate în două parcuri din municipiul Soroca, și anume, parcul "Mihai Eminescu" și parcul "Grigore Vieru", fiind o premieră pentru localitate.

Odată cu instalarea bibliotecilor stradale, sperăm ca tinerii să fie mai interesați de lectură și dornici de a-și lărgi orizonturile prin intermediul schimbului de carte dintre tineri și cetățeni, indiferent de vârstă și preferințe literare. Protagoniștii ideii proiectului consideră că în acest mod, cărțile vor deveni mai atractive pentru tineri, mai ales că evoluția tehnologică încearcă să șterbească din rolul și valoarea cărții. Bugetul de restaurare a bibliotecii stradala este de 4050 de lei, lucrările fiind efectuate de către Întreprinderea Socială SC “ARTDEDAL” SRL.

Biblioteca stradală este o inițiativă a Consiliului Local al Tinerilor din Soroca, susținută în cadrul Proiectului ”Fondul pentru Tineri Soroca”, proiect implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, și susținut financiar de  Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Guvernul Suediei, inclusiv la nivel local de Consiliul Raional Soroca și Primăria Municipiului Soroca.