Vineri în incinta Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA din municipiul Soroca a avut loc Conferința de lansare a Proiectului ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”. Activităţile proiectului au fost extinse de la 1 iulie şi în municipiul Soroca, după ce anterior au fost realizate cu succes în satul Vulcăneşti, din raionul Nisporeni.

Printre cei prezenţi la evenimentul de lansare au fost Vladimir Nicuţa, vicepreşedintele consiliului raional Soroca, Artur Cerari, baronul romilor din Republica Moldova, Robert Cerari, preşedintele Asociației „Bare-Rom”, Angela Muşenco, şefă-adjunctă a Direcţiei Învăţământ Soroca, Natalia Marchitan, reprezentata Inspectoratului de Poliţie Soroca, Cristina Gherasim, din partea Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, conducători ai instituţiilor de învăţământ timpuriu şi gimnazial, membri ai comunităţii romilor şi alţii.

Organizatorii au menţionat că activităţile Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA vor fi realizate pentru incluziunea tuturor copiilor în educație de calitate, iar principalii beneficiari sunt copiii romi din municipiul Soroca şi satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni, care urmează ca să frecventeze ciclul preșcolar, primar și gimnazial al educației. Astfel, după ce au realizat anterior un proiect similar în raionul Nisporeni, implementatorii îşi propun să îmbunătățească accesul și participarea copiilor de etnie romă în educație de calitate, ca aceștia să se încadreze activ în educație, să fie capabili să rămână în școală  și să continue următoarea etapă a educației, înregistrând rezultate bune. Ion Babici, managerul proiectului “Promovarea sporită a participării copiilor romi în educaţie” implementat de CRT DACIA a subliniat că “Proiectul lansat recent este diferit decât cel derulat anterior la Vulcăneşti pentru că este inclusă încă o comunitate – municipiul Soroca, unde vom încerca să mergem pe strategia care am avut-o anterior. Evident că o inovaţie a proiectului este şi va fi conexiunea dintre specialiştii din satele Vulcăneşti şi Cioreşti, cu Soroca în schimbul de cunoştinţe şi practice pozitive. Vrem să atingem rezultate la un nivel mai înalt cu implicarea persoanelor care sunt responsabile de incluziunea copiilor romi în educaţie”.

Vineri în incinta Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA din municipiul Soroca a avut loc Conferința de lansare a Proiectului ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”. Activităţile proiectului au fost extinse de la 1 iulie şi în municipiul Soroca, după ce anterior au fost realizate cu succes în satul Vulcăneşti, din raionul Nisporeni.

Printre cei prezenţi la evenimentul de lansare au fost Vladimir Nicuţa, vicepreşedintele consiliului raional Soroca, Artur Cerari, baronul romilor din Republica Moldova, Robert Cerari, preşedintele Asociatiei „Bare-Rom”, Angela Muşenco, şefă-adjunctă a Direcţiei Învăţământ Soroca, Natalia Marchitan, reprezentata Inspectoratului de Poliţie Soroca, Cristina Gherasim, din partea Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, conducători ai instituţiilor de învăţământ timpuriu şi gimnazial, membri ai comunităţii romilor şi alţii.

Organizatorii eu menţionat că activităţile Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA vor fi realizate pentru incluziunea tuturor copiilor în educație de calitate, iar principalii beneficiari sunt copiii romi din municipiul Soroca şi satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni, care urmează ca să frecventeze ciclul preșcolar, primar și gimnazial al educației. Astfel, după ce au realizat anterior un proiect similar în raionul Nisporeni, implementatorii îşi propun să îmbunătățească accesul și participarea copiilor de etnie romă în educație de calitate, ca aceștia să se încadreze activ în educație, să fie capabili să rămână în școală  și să continue următoarea etapă a educației, înregistrând rezultate bune. Ion Babici, managerul proiectului “Promovarea sporită a participării copiilor romi în educaţie” implementat de CRT DACIA a subliniat că “Proiectul lansat recent este diferit decât cel derulat anterior la Vulcăneşti pentru că este inclusă încă o comunitate – municipiul Soroca, unde vom încerca să mergem pe strategia care am avut-o anterior. Evident că o inovaţie a proiectului este şi va fi conexiunea dintre specialiştii din satele Vulcăneşti şi Cioreşti, cu Soroca în schimbul de cunoştinţe şi practice pozitive. Vrem să atingem rezultate la un nivel mai înalt cu implicarea persoanelor care sunt responsabile de incluziunea copiilor romi în educaţie”.

Strategia cheie a proiectului, este de a identifica și valorifica toate oportunitățile disponibile pentru mobilizarea locală a resurselor și partenerilor potențiali, pentru a atinge cât mai eficient rezultatele planificate. Robert Cerari, preşedintele Asociatiei „Bare-Rom” consideră că problema a apărut pe motiv că în multe familii rome predomină sărăcia, iar părinții emigrează peste hotare. "Există posibilitatea ca aceștia să rămână acasă sau să înscrie copilul la grădiniță ori la școală, dacă vor primi ajutor material, îmbrăcăminte sau alimente. O altă întrebare ar fi dacă vor fi destule locuri disponibile la grădinițe pentru copiii romi, când unele se confruntă ani de zile cu lipsa lor". Ema Preida, mamă a cinci copii, dintre care doi elevi şi preşedinta consiliului părintesc al Liceului “Alexandr Puşkin” consideră un lucru important şi necesar ca toţi copiii să să frecventeze şcoala. "Vreau ca toți să aibă studii. Cred că toţi copiii care învață au alt viitor, văd lumea altfel, sunt mai dezvoltați. Mult depinde aici de educația părinților, dar și de profesori. Este o mare diferență dintre copiii care învață și cei care sunt analfabeți". Viorica Fortuna, directorea gimnaziului “Dumitru Matcovschi” a subliniat printre altele că a avut elevi de etnie romă care au învăţat bine şi au absolvit instituţia cu calificative foarte bune. "Sunt însă şi copii romi care au abandonat studiile. Ne vom implica în demararea acestui proiect pentru că sunt şi copii romi fără supraveghere și vagabondează sau cerșesc. Dorim ca şi comunitatea romă să conștientizeze că educația este viitorul lor. Iar una din problemele cu care ne confruntăm noi la școlarizarea romilor este lipsa resurselor financiare a părinților".

 

 

Proiectul ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație” este implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA în parteneriat și cu suportul Reprezentanței UNICEF din Moldova, care are ca scop incluziunea tuturor copiilor din municipiul Soroca şi satul Vulcănești în educație de calitate.