“Violența juvenilă – factori și efecte”, acesta a fost genericul cafenelei publice ce s-a desfășurat la 13 decembrie 2017, în incinta Restaurantului “Briz”, din municipiul Soroca.
Violenţa este o problemă care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate, inclusiv în şcoală. E posibil să ţină de faptul că elevii sunt la o vârstă care-i tentează să nu respecte regulile, atitudine care poate genera şi un comportament violent. Lipsa modelelor sociale, mediatizarea excesivă a cazurilor de violenţă comportamentul elevilor, tentaţi să imite acţiunile văzute la televizor. Acest lucru este cu atât mai periculos, cu cât societatea noastră traversează o criză a valorilor sociale.

Atunci când familia trece prin crize şi conflicte, membrii ei abuzează de băuturi alcoolice, îşi neglijează copiii şi nu le acordă atenţia firească, aceştia se manifestă agresiv în societate. În toate aceste cazuri, responsabilitatea le revine părinţilor. Deseori, ei le permit copiilor să facă orice, numai să nu-i deranjeze.

În alte cazuri, aceştia consideră normal ca odraslele lor să stea până la 1-2 noaptea, împreună cu prietenii, într-un club de noapte, discotecă etc. Din păcate, nici profesorii nu atrag întotdeauna atenţia cuvenită la ceea ce se întâmplă cu copiii în cadrul şcolii, la conflictele dintre elevi. Desigur, profesorii trebuie să se ocupe în primul rând de procesul didactic, dar, în şcoală, elevilor trebuie să li se pună şi baza bunelor maniere.  Cadrele didactice şi părinţii au un rol decisiv în rezolvarea conflictelor şcolare şi în eliminarea situaţiilor ce le pot declanşa.

Proiectul „Fii TU Schimbarea”, este implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut financiar de Fundația OAK prin intermediul Centrului de Drept al Femeilor Republica Moldova.