Ultima zi de școală, a fost o zi plină de emoții pentru părinți, profesori și în mod special pentru copiii care și-au făcut studiile pe parcursul anului în Gimnaziul din satul Vulcănești raionul Nisporeni.

 În acest an, spre deosebire de anii precedenți, 13 copii romi din Vulcănești sunt admiși la examenele de absolvire și aceasta datorită rezultatelor obținute în cadrul Proiectului ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, grație suportului și parteneriatului cu Reprezentanța UNICEF în Moldova.

Deși pentru unii copii, ultimul sunet al clopoțelului, a fost un prilej de bucurie, datorită faptului că au ieșit în vacanță, în această zi s-au observat momente de tristețe pentru cei care deja și-au finalizat studiile. În continuare urmează examenele pe care absolvenții, elevii claselor a IX-a, va trebui să le susțină cu note pozitive, iar mai apoi va urma o etapa decisivă, unde ei vor trebui să-și aleagă următoarea treaptă a studiilor legate de cariera profesională. Pe lângă cei 13 absolvenți ai Gimnaziului Vulcănești din această localitate, unde în jur de 95,6% de locuitori sunt de etnie romă, sunt încă 3 absolvenți care și-au făcut studiile în Gimnaziul din satul vecin Ciorești.

Chiar dacă în acest an numărul absolvenților este unul îmbucurător pentru instituțiile de învățământ și autoritățile publice, totuși din cauza efectelor provocate de migrația peste hotare și a tradițiilor comunității rome unde sunt promovate căsătoriile timpurii, câțiva elevi nu vor avea șansa să se bucure de absolvirea ciclului gimnazial de studii. Din absolvenții care nu vor fi la examene, este cazul unei eleve care s-a căsătorit recent și a plecat cu totul din localitate, un elev cu rezultate foarte bune la învățătură a plecat cu părinții în Germania, iar ultima elevă din cauza că aflându-se peste hotare cu părinții aproape tot anul de studii și nu a frecventat școala, nu a fost admisă la examene.

Ultimul sunet a fost un prilej de bucurie în mod special pentru părinți, care fiind la festivitate, au menționat rezultatele bune obținute de copiii lor pe parcursul acestui an școlar. Aceștia au menționat schimbările majore și felul în care s-a schimbat spre bine Gimnaziul Vulcănești, reflectate de copiii lor prin cunoașterea mai bună a materiei școlare, învățării mai avansate a limbii române, inclusiv prin schimbarea comportamentului acestora, modelat pozitiv datorită frecventării mai regulate a școlii.

Copiii din comunitate își fac planuri cum deja să-și petreacă vacanța, majoritatea din ei, își doresc să participe la evenimente educaționale și de timp liber din cadrul școlii de vară, asemănătoare celei organizate din anul precedent de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA.

”Vrem să avem acces la Ludoteca din școală toată vara, pentru că eu în altă parte în sat nu am unde să merg. Aici mă întâlnesc cu colegii, mai învățăm ceva nou, ne jucăm.”, a relatat Bîrsan Serghei, elev din clasa a IV-a.

Deși au fost realizate schimbări esențiale în ceea ce privește accesul copiilor de etnie romă din Vulcănești la o educație de calitate, Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și Reprezentanța UNICEF în Moldova, își vor menține prezența în această comunitate, asigurând un proces de continuă ascensiune a mobilizării comunitare pentru a asigura o educație pentru toți copiii din această comunitate.

În acest context, în cadrul conferinței de totalizare a rezultatelor din cadrul Proiectului ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”, a fost aprobată o rezoluție, prin care s-a făcut un apel către comunitatea instituțiilor donatoare active în Republica Moldova, autoritățile publice locale și centrale, instituțiile de învățământ, de a contribui la realizarea intervențiilor necesare pentru a asigura durabilitatea rezultatelor și a disemina practicile pozitive obținute din cadrul acestui proiect și în alte localități cu probleme similare în integrarea copiilor de etnie romă în procesul educațional.